I forlængelse af mit blogindlæg: Særlig “over meget” sensitiv og Overgangsalderen” fik jeg lyst til at uddybe mere omkring, hvad det er vigtigt at være opmærksom på, hvis du føler, at du ræsonnerer med at være empath.

Overgangen alene gør dig særlig sensitiv

Det gælder for alle kvinder, at vi på en eller anden måde kan mærke den forandringsproces overgangsalderen er. Vi kan mærke den i krop, tanker, følelser og spirituelt. Nogle kvinder mærker overgangen mest kropsligt og fysisk. Andre mærker forandringerne i forhold til en dybere kontakt til det spirituelle. Nogen mærker forandringerne buldre i deres emotionelle indre liv. Alt er selvfølgelig koblet sammen og vævet ind i hinanden.

Forandringerne kommer i forhold til den person du er, den kvinde du er. Og derfor er det normalt og naturligt at forskellige livsområder kalder på forandring. Der kommer et indre kald – indre fornemmelser – omkring aspekter af dit liv, som skal omlægges, udvides, omdirigeres, slippes eller tages mere lederskab for. Det kan handle om krop/sundhed, kærlighedsrelationen, relationer til børn, forældre og venner, økonomi, arbejde, relationen til dig selv.

For hvem er du egentlig i din nye version af dig selv? Hvad er det egentlig, du vil have ud af livet, mens du er her? Hvordan kan du blive mere tilfreds og mærke din livskraft? Hvad har du inderst inde brug for?

Overgangen OG empath samlet

Først og fremmest skal du vide (…og måske har du allerede selv mærket det…), at den forandring som overgangsalderen er oven i den sensitivitet, det er at være empath… kan være OVERVÆLDENDE. Meget overvældende. Ikke nok med, at mange ting kan komme op for dig i overgangsalderen, fordi du er ved at skifte ham, men du føler/mærker meget mere som empath. Derfor kan det mellem dine ca. 45-58 år føles som overvældende med overvældende ovenpå og så drysset med lidt overvældelse på toppen. Men der er en vej ud kære kvinde!

Nej tak til en smertefuld overgang

Det er normalt og lige som det skal være, at der kommer svære ting, som du skal se i øjnene i din overgang. Men har du ikke fået lært at passe på din følsomhed og din energi, så bliver den kære overgang altså ikke sjov.

Det jeg ser er, at den fine smukke proces, som overgangsalderen er, helt kan blive væk i overvældelse og udkørthed og stress. Og det bliver simpelthen smertefuldt at komme i og gå gennem overgangsalderen. Og med tiden sværere og sværere at skabe forandringer. Livet bliver endnu mere utilfredsstillende. Og man føler sig mere og mere blokeret. 

Det kan føles som om krop/tanker/følelser løber af med dig, og det er så nemt at miste livsglæden og håbet, når vi er overvældede. Og du, der er empath, er sikkert mester i at føle dig overvældet i forvejen… og har været overvældet talrige gange gennem livet…

Don’ts – det du skal gå væk fra

Lad mig dele nogle af de ting, du bliver nødt til at gå langt væk fra, udenom, lade være med, ikke gøre, som empath:

Være sammen med mennesker, der skaber drama eller føles voldsomme eller som ikke er hjemme i deres energi. Det er et kæmpe arbejde at holde sig energi hjemme hos sig selv, når man er empath. Fx at se nyheder hele tiden eller være online ofte kræver reelt en masse ressourcer, fordi du kan mærke det fysisk og bruger masser af krudt på det du suger det til dig og virkelig meget energi på at prøve at forstå det, tyde det og finde vej i det.

Du skal væk fra relationer, der ikke nærer dig. Du skal væk fra steder, hvor du får mange input i længere tid ad gangen.

Det værste er at have en person med narcissistiske træk i din nærhed (også “tanke-nærhed”). Jeg ved godt, at det ikke er let at komme ud af narcissistiske kløer og energier, men det handler om din livskraft her, dit liv. Og du skulle jo gerne trives i dit liv i mange mange år endnu.

Der er brug for dig – på den ufede måde!

Narcissister har godt nok brug for dig, fordi du er den manglende empatiske del, som de ikke har selv, men du bliver misbrugt. Mere eller mindre ubevidst. Og måske endnu værre… du vil ikke få den rigtige fornemmelse af, hvad dine egne unikke sensitive empatiske evner kan bruges til. Det vil drukne for dig i dit forsøg på at hjælpe eller bare være i en “relation” med en narcisist. 

Det er umuligt at opretholde eller genoprette din energi og kraft, når du som empath er i rum med en narcisist. I virkeligheden også bare du tænker på vedkommende. Få hjælp fra en behandler, der har mange års erfaring med at komme væk fra disse personer. Ræk ud efter hjælp, hvis der er nogen som helst form for trusler ind over.

Hvis det er bonusbørn, svigerforældre eller fx nogen fra dit bofællesskab, der har narcissistiske træk så flyt. Ikke nemt! Men du kan ikke rede dem. Det har faktisk heller aldrig været dit job. Og jeg har kun erfaring med, at det er spild af kærlige og gode kræfter, som kunne bruges meget bedre et andet sted. Du ofrer dig selv her kære kvinde, det er hverken du eller dine kære tjent med… 

Do’s – det du skal i stedet

Lad mig nu dele nogle af de ting, som du i stedet vil få det bedre af, nemlig at bruge dine ressourcer på dig selv… på alle de måder, som det nu kan lade sig gøre.

Selvom det kan føles helt forkert, fordi du har øvet dig og trænet i at være der for andre i mange mange år. Det er super vigtigt, at du mere bevidst er opmærksom på at pleje dig selv og din energi, og at du trækker dine antenner helt tilbage til dig selv. Det er vigtigt, du bruger redskaber, som styrker din kraft – både dit energisystem, dit nervesystem, dit mindset og din fysiske krop. Hver dag. Og skruer op for at bruge dem gennem overgangen flere gange om dagen. At du lærer at flette dem naturligt ind i din dagligdag.

Det kan føles som om, at du skal til at leve et helt andet liv. Og det kan være virkelig svært at se, hvordan du skal få tid og overskud til “så meget arbejde” med dig selv. Men det er vigtigt, at du bruger god tid hver dag på at mærke dig selv, slippe tanker og på at styrke dig selv. Det er livsnødvendigt! Og det er tid til at putte dig selv i første række kære kvinde! Du har brug for at genoprette dig selv på alle fronter – i krop, tanker, følelser og spirituelt! Og det er i virkeligheden mindre udmattende end det du har gang i, når dine antenner er over i andre og du påvirkes af andres energi.

Med stor sandsynlighed orker du ikke dig selv… 

Hvis du føler dig truffet her, så ved jeg, at du sikkert føler, at du ikke har mange ressourcer. Og dem du har, bruger du sikkert på andre (også i dit arbejdsliv…), før du bruger tid på dig selv. Det føles måske nemmere, hvis du lige bliver færdig med to-do-listen, før du gør noget for dig selv.

Mit bud er også, at du føler dig misforstået og har svært ved at sige din mening fra hjertet. Måske er du også låst økonomisk, men der kommer nogle nemme tips lige om lidt, som ikke koster en krone.

Det kræver et stort indre arbejde, og det kræver mod at vende “skuden” og gøre noget andet, end du plejer. Men det er i virkeligheden nemmere at gå dén vej end at blive i overvældetheden af at være der for andre, prøve at forstå andre og please andre.

Start med en blanding af selvomsorgsfulde øvelser, der får ro på dit nervesystem fx dybe vejrtrækninger og ro og afslapning på programmet inden du skal i seng om aftenen. Så nedsættes det “stress-kortisol-bad”, som du måske lever i 24/7.

Begynd at bevæge dig hver dag med korte daglige gåture eller små cykelture i naturen (du kan altid skrue på hastigheden og længden med tiden). På den måde bliver du mere groundet og kommer ud af hovedet og ned i kroppen. Du vil langsomt men sikkert få mere kraft og kunne tage din kraft tilbage til dig selv. Der er ingen gylden pille, du kan tage hurtigt her og så går det hele væk. Intet quick fix. Beklager….

Men det bliver med tiden meget nemmere at mærke, hvad du har brug for. Og så kan du udvide dit indre arbejde med dig selv stille og roligt, så du kommer omkring mindset-arbejde, emotionelt arbejde, energiøvelser, selvhealing og alt det andet, der skal til for at stortrives, som den kvinde du er.

Lettere sagt end gjort…

… jeg ved det… det er lettere sagt (og skrevet) end gjort. Men det ér det, der skal til. Du skal ud af hovedet, ud af et forhøjet alarmberedskab i dit nervesystem og ned i kroppen og mærke, hvad du har lyst til. Du skal have din opmærksomhed og energi hjem til dig selv. For hvis jeg bare har lidt ret, så kan det være meget svært at mærke, hvad du selv har lyst til efter år, hvor du mest har været der for andre eller haft din energi ovre i andre.

Før overgangsalderen plejede jeg at bruge det indre billede, at jeg skulle fylde min kop med energi og kun give det, som flød over kanten til andre. Men det er ikke nok henimod og gennem overgangsalderen, når du er empath. Et mere reelt billede vil være at fylde 2 glas helt op, og så kun give fra det, der flyder over på det andet glas. Håber det giver mening for dit indre øje.

Hele energien i overgangsalderen handler om, at du trække dig lidt mere ind i en indadvendthed med dig selv. At du bliver komfortable med det indadvendte. Og igen… er du empath kan dette spring føles fuldstændigt uoverskueligt og langt væk fra, hvor du er lige nu. Men du kan garanteret også mærke, at det er nødvendigt.

Heldigvis er det ikke en større rejse du skal ud på, for du har jo dig selv lige her – inden i dig selv. 

Velkommen i overgangen kære empath, velkommen på rejsen hjem til dig selv!

Kærligst Grethe