Særlig “over meget” sensitiv

Dette blogindlæg har jeg skrevet til dig, som føler dig særligt “over meget” sensitiv, hudløs eller sårbar i overganen. Overgangsalderen er en slutning og begyndelsen på en ny tid, hvor vi får et indre kald til mere dybdegående at undersøge, hvem vi er, hvad vi har gjort med vores liv indtil nu, og hvem vi har lyst til at være fremover. Og præcis derfor bliver vi særligt følsomme i denne tid af vores kvindeliv.

Men er du særlig over-meget-sensitiv og meget tunet ind på andre mennesker – det som den amerikanske psykiater Judith Orloff kalder for “empath” – så er det virkelig vigtigt, at du er opmærksom på at passe særligt godt på dig selv gennem din overgang. Og selvfølgelig fremover!

En empath er langt mere end det engelske ord måske lige i første omgang oversættes med nemlig empatisk. En empath er en udvidelse af at være empatisk. Det er en helt særlig evne til at åbne dit hjerte og en særlig evne til at træde inde i og bruge din unikke kraft i forhold til at hjælpe andre og fornemme verden.

Men… denne kraft bliver ofte væk netop, fordi du er empath. Det kommer nemlig an på, hvordan du passer på din egen energi, om det at være empath bliver en super power eller en pool af stress i dit indre. 

Hvad kendetegner en empath?

Lad mig gå lidt dybere og dele med dig, hvad der er kendetegnet for en empath. En empath kan:

  • kan mærke andres energier og følelser- faktisk så meget, at han/hun kan misforstå følelserne som sine egne
  • kan føle sig fuldstændig drænet i forhold til visse personer – eller bare én person
  • kan blive pludseligt overvældet af følelser (tit når man har været sammen med nye mennesker eller mange mennesker eller er i det offentlige rum)
  • kan blive fuldstændig drænet for energi ved fx meldinger om sygdom, af vold og dramaer på film (og selvfølgelig i virkeligheden; skænderier, uenigheder etc.), nyheder om ulykker eller negative opslag på Facebook
  • kan mærke og ved intuitivt, hvad en anden tænker og/eller føler eller, hvad de har brug for – eller at de er syge eller ude af balance
  • kan blive overvældet af tætte og intime relationer, selvom man også higer efter nærhed fx i en kærlighedsrelation
  • kan ikke se ubalancer, smerter, uretfærdigheder el.lign. uden at ville stille op og hjælpe
  • elsker at være hjælper (terapeut/sygeplejerske/lærer/pædagog/mor/plejemor/behandler etc.)

Empath – en super power eller en pool af stress?

Måske kan du se det magiske i at være empath, men måske også, at det er som at gå på kanten af en skarpt kniv, hvis du ikke ved, hvordan du skal passe på din egen energi. Jeg skal nok dele mere om, hvad du skal gøre længere nede i teksten her.

Jeg ser nemlig ofte fuldstændig magiske overgangskvinder med helt unikke egenskaber være druknet i at have antennerne ude i andre, kvinder der overgiver uden selv at blive fyldt op i relationer, kvinder der bliver væltet af andres energier, kvinder som ikke kan sætte grænser. Hvis dette sker for dig, så kan det være en idé at finde ud af om det skyldes, at du er empath.

Når du har brugt rigtig mange af dine leveår på at specialisere dig i at give, hjælpe og være der for andre uden, at du har passet på din egen energi, så kan den proces, som overgangsalderen er, blive nærmest uudholdelig, og du kan gå glip af det potentiale og de muligheder, som ligger både i overgangen og i at være empath. Og det kan vi jo ikke have vel?

Er du mon empath?

Du kan finde mere info om at være empath på Judith Orloff’s hjemmeside her: https://drjudithorloff.com/ hvor du også kan læse mere om hendes bøger. Her ligger også en test, du kan tage for at få en fornemmelse af, om du selv er empath, hvis du ikke allerede klart fornemmer det efter mine ord her. Jeg har oversat spørgsmålene fra hendes hjemmeside til dansk herunder.

Især hvis du empath… men også hvis du “bare” føler dig særligt følsom… så vil jeg på det hjerteligste anbefale dig dagligt at praktiser at holde din energi, din krop, dine tanker og følelser i balance.

Lær at guide dit mindset kærligt og nysgerrigt. Lær at danse med dit ego (indre kritiker, lille selv), så det ikke styrer dansen. Praktiser selvomsorg og at holde/påfylde din egen energi. Vær så meget som muligt i naturen. Praktiser at have ro på og være forbundet med dig selv, din indre visdom og at leve herfra. Sagt med andre ord: Alt det som jeg støtter skønne kvinder med fx 60 dages Ro på Retreatet, som du kan læse mere om HER – hold øje med nyhedsbrev for ny startdato for næste Retreat.

Overgangsalderen kan meget vel blive mega heftig, hvis du er empath og ikke har lært at passe godt på dig selv. Eller så om ikke andet lærer det nu på vej ind i eller gennem overgangen.

Empath-test:


Her kommer Judith’s testspørgsmål oversat på bedste vis:

1. Er jeg blevet mærket som eller kaldt: alt for følsom, genert eller indadvendt?
2. Bliver jeg ofte overvældet eller ængstelig?
3. Gør diskussioner eller råben mig syg (fx ondt i maven)?
4. Føler jeg ofte, at jeg ikke passer ind?
5. Bliver jeg drænet af mange mennesker, og har jeg brug for tid alene til at genoplade?
6. Bliver jeg overstimuleret af støj, lugt eller folk der taler hele tiden?
7. Har jeg allergisk lignende følsomheder på doser, som for andre ikke har nogen betydning, eller tåler jeg ikke tøj der kradset?
8. Foretrækker jeg at tage min egen bil, når jeg skal nogensteder hen, så jeg kan tage tidligt derfra, hvis jeg har brug for det?
9. Overspiser jeg for at klare stress?
10. Er jeg bange for at blive kvalt, når jeg er i intime forhold?
11. Bliver jeg let forskrækket/skræmt?
12. Reagerer jeg stærkt på koffein eller medicin?
13. Har jeg en lav smertetærskel?
14. Har jeg en tendens til social isolering?
15. Absorberer jeg andres stress, følelser eller symptomer?
16. Er jeg overvældet af multitasking og foretrækker at gøre en ting ad gangen?
17. Påfylder jeg mig med energi, når jeg er i naturen?
18. Har jeg brug for lang tid til at komme mig efter at have været sammen med vanskelige mennesker eller energivampyrer?
19. Føler jeg mig bedre i små byer og på landet i forhold til i store byer?
20. Foretrækker jeg en-til-en-interaktion eller små grupper frem for store sammenkomster?

Testresultater:

Hvis du svarede ja til 1-5 spørgsmål, er du i det mindst delvis empath
Hvis du svarede ja til 6-10 spørgsmål, har du moderate empath tendenser
Hvis du svarede ja til 11-15 spørgsmål, har du stærke empath tendenser
Hvis du svarede ja til 16-20 spørgsmål, er du fuldt ud empath

Jo mere empath du er, jo mere skal du skrue op for mine tidligere nævnte tips til dig. Så vil der komme uendelige mængder af magi, livsglæde og livskraft din vej. Det fortjener du!

Kærligst Grethe