Forleden fik jeg spørgsmålet: Mon du vil sige noget om overtænkning – og især om hvordan man stopper det? Og måske om hvordan man får mere lethed ind i livet – fremfor alvorligheden?

Elsker alt ved det spørgsmål!

Overgangsalder – overtænkning – egoet

Det er min erfaring, at overtænkning (som jeg også kalder tankemylder) hører naturligt med til den forandring, der sker i overgangsalderen – vores kæmpe transformation af krop, sind og sjæl.

Overtænkning er vores ego i beredskab. Et ego der kører derudad påvirker vores nervesystem negativ og dermed påvirkes bl.a. vores fordøjelse, immunforsvar, vores kontakt til vores hjerteenergi og vores intuition også negativt.

Overtænkning kommer ofte i bølger i perioder af overgangsalderen, fordi den er så vild en forandring. Og ofte medfører tankerbølgerne en fastlåsthed og, at de samme tanker kører igen og igen og efterlader dig fx bekymret, fortvivlet, overvældet eller trist i længere tid ad gangen.

… igen og igen…

Når de samme fastlåste og ubehagelige tanker og følelser kører i ring, så er det her vi finder følelsen af at være fastlåst, og vi føler mere modstand og blokering i vores liv. Og også ofte en fortsat indre ulmen af irritation, manglende håb, usikkerhed eller utilfredshed.

Så at kunne “bevæge” tankegange – gøre dem mere fleksible – er et must i forhold til at stoppe overtænkningen. At kunne lave mindset-skift vil automatisk give mere lethed i livet.

Men der er også andre veje ind i at se på overtænkning. For udover at overtænkning kan forventes helt naturligt gennem årene i overgang, så ser jeg ofte følgende årsager ligge nedenunder (måske du kan kende én eller to?):

Årsager – og hvad du kan gøre for at få det bedre med dig selv

Du kører i ring i dine tanker – lær at lave mindsetskift. Mange tanker er egentlig bare dårlige vaner, virkelig sort-hvide og mange er slet ikke sande. Derfor er det, nødvendigt at have et redskab eller en strategi til at kunne rydde ud i dem. Det lærer du fx på mit Ro på Retreat.  

Du er alt for meget i dit hoved – og overtænkning og tankemylder gør det værre. Brug grounding/jordforbindelse som en daglig praksis. Som det første om morgenen og flere gange gennem dagen, hvis det er rigtig slemt. Bare det at komme ud af hovedet og længere ned i kroppen vil lette. Det er sjældent vi løser udfordringer med hovedet – hjertet/intuitionen må med.

Du hjælper andre, før dig selv – du stiller altid op for andre og sætter deres behov før dine egne. Det gør, at du med tiden kommer længere og længere væk fra, hvad du har lyst til, brug for og ønsker dig. Hvilket igen betyder, at en indre utilfredshed ulmer (eller koger som lava…). Så du må selv øverst på listen, hvis du genkender dig selv her.

Du keder dig – forstået på den måde, at du ikke bruger dig selv og dine gaver rigtigt/fuldt ud. Du har muligvis for lidt struktur på din dag, så tiden bare løber. Du får ikke gjort det, som du godt kunne tænke dig, det som du synes er vigtigt og rigtigt for dig. Jeg ser tit dette, når kvinder har flexjob, er sygemeldte, på førtidspension eller er selvstændige.

Struktur er altså svaret her. Ikke lange to-do-lister, men en fast struktur i din dag, hvor der er plads til det, der gør dig glad og tilfreds indeni. Og det gælder altså lige meget om du elsker fx at skrive digte, strikke, arbejde i haven, lede dit team eller være healer eller coach. 

Du overskrider dine grænser – ja, det giver faktisk tankemylder… fordi du modarbejde dig selv… det sker, når du godt ved, hvad der er rigtigt og vigtigt… men du alligevel gør noget andet… når du siger nej, selvom du ikke orker, og omvendt… ikke siger ja til nye spændende muligheder.

Du kan ikke slippe – ofte overtænker vi, når vi står i svære situationer, hvor vi ikke nødvendigvis gøre noget, fordi det handler om andre mennesker. Her er det super rart, at kunne slippe/tilgive. Så kan du bruge den frihed du oplever, til en dybere kontakt med dig selv. Så kan du mere klart – fra hjertet – finde vejen i, hvad du skal sige og gøre hvornår og hvordan.

… flere og flere…

Overtænkning giver (flere) negative tanker, som giver (flere) fastlåste ubehagelige følelser. Følelser som får dig til at agere på samme måde som før eller med en negativ indgangsvinkel. Det betyder, at du står fast i det gamle eller ikke skaber den forandring, du inderste inde godt kunne tænke dig.

Livet er til for at skulle forandres. Til det bedre. Også selvom kroppen føles anderledes og gammel. Dit 2. forår venter på dig. Og det kommer kun, når vi forandrer vores opmærksomhed på os selv og vores kvindeliv med et opløftende mindset (drysset med energiarbejde og en dybere kontakt til vores indre visdom).

Kærligst Grethe
Holstisk Menopause Mentor