Holistisk Menopause Mentor

Jeg kalder mig selv Holistisk Menopause Mentor og bruger her faktisk et ord, som jeg ikke bryder mig om. Forklaring kommer her:

Ordet er menopause. Det er en kendt ord at bruge i forbindelse med overgangsalderen, og så ved du, hvad jeg laver…

Menopause er et udtryk, som i mine øjne ikke giver ret meget mening. Måske er det opfundet af mænd, der ikke kendte kvinder særlig godt?

Meno betyder menstruation og pause betyder pause. Men overgangsalderen er jo ikke en pause i menstruationen. Den er et stop af menstruationen. Et totalt ophør. Fordi vi går ind i et helt nyt kapitel i vores liv. Ikke bare fysisk men som hele den kvinde vi er – i krop, sind og sjæl.

På sundhed.dk omtales overgangsalderen med disse begreber:

– Perimenopausen – uregelmæssige menstruationer med vekslende cykluslængde, med eller uden hedeture. Starter i gennemsnit fire år før menopausen og varer til 1 år efter den sidste regelmæssige menstruation 

– Menopausen – den sidste fysiologiske menstruation

– Postmenopause – ingen menstruation i mindst 1 år

Det siger i virkeligheden så uendelig lidt om den vilde tid i vores kvindeliv, og nævner ikke noget om, at de fleste kvinder faktisk har mange forskellige – også eksistentielle – udfordringer mange år før og efter deres menstruation er stoppet.

 

Klimakteriet, menopausen, overgangsalderen – eller…?

Hele den fase, hvor du er i forandring kaldes samlet også for klimakteriet. Og jeg synes faktisk, det er mere dækkende at bruge ét ord for hele processen. Ligesom man har det for vores første store forandring – teenageårene. Men det ord er på en eller anden måde også lidt gammeldags i det, og vi er ikke vant til at se det.

Ordet overgangsalderen finder heller ikke rigtig vej til kvinders hjerter. Og overgangsalderen bliver ofte kaldt for alt muligt andet fx. overgivelsesalderen eller opløsningsalderen. Jeg hører gerne fra dig, hvis du har hørt et helt andet ord. 

Her i mit overgangsalder-univers kan jeg faktisk godt lide ordet overgangsalderen, fordi det meget præcist forklarer, at det er en tid, hvor man er i forandring. Desuden er overgangen jo også kun en overgang. Altså en mindre periode i vores liv som teenageårene var. Vi går over i en anden version af os selv. Og vi er i en forandringsproces, der tager os fra en tilstand til en anden. 

Så her hos mig siger jeg overgangsalderen. Vores helt særlige forandringstid som voksne modne kvinder. Jeg bruger også nogle gange ordene overgang eller overgangen, og så ved du nu, at jeg taler om hele den årrække, hvor vi er i forandring, og hvor vi træder ind i vores 3. alder – eller som japanerne kalder denne tid: det 2. forår.