Jeg bliver tit kontaktet af kvinder, som vil høre mig, om jeg tror, at de er i overgangsalderen. Bare det at de spørger, er i mine øjne svar i sig selv. Altså et ja.

Vi er opvokset med at forstå med hovedet og måle diverse tal fx i blodprøver. Og vi har lært at have styr på sagerne. Men denne forandringstid er ikke til 100% at tage og føle på, forstå, og vi kan ikke planlægge og kontrollere den.

Forandringen kommer til at begynde med mere som en fornemmelse af, at tingene ikke er, som de plejer. Men tænk ikke lineært her. Det kommer i bølger både store og små. Men også bølger som ubehag, fordi vi er i transformationsproces. Noget skal brydes ned, før noget nyt kan bygges op. Før vi kan træde ind i vores nye livskapitel.

Jeg ser jo holistisk hele vejen rundt om kvinden i overgangsalderen, og jeg ser ofte at noget af det første, der fx kommer er bølger af en mærkelig underlig tvivl, usikkerhed eller indre uro. En øget irritation, overvældelse, træthed eller frygt omkring fremtiden. Som måske slet ikke føles realistisk. 

Gamle mønstre og udfordringer og traumer kan dukke op til overfladen, selvom man troede, der var styr på det. 

Altsammen før der sker ændringer i menstruationen eller før, der kommer det, som mange kender som gængse overgangsalder symptomer; fx hedeture, tørre sliminder eller træthed. 

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor længe overgangen tager. Hvis den overhovedet sådan kan måles i dage, måneder, år. Det tror jeg nemlig ikke, den kan. Længere nede i indlægget her, får du også lidt af min historie omkring min egen overgang.

Når jeg taler om overgangsalderen her i mit univers, her på min hjemmeside, så er det ud fra en lidt anden betragtning end, at det bare er en hormonel forandring, du skal igennem.

Jeg ser overgangsalderen som en naturlig forandringsfase i livet, som åbner for nogle helt nye muligheder, som du kun finder kimen til i denne særlige livsfase. Det er også helt naturligt at have det sådan, når vi går ind i noget ukendt. Og som med så mange andre ting, så er det ofte, når vi ser tilbage, at vi bliver klog på os selv, og præcis ved, hvornår vi gik i overgangsalderen. Hvis vi overhovedet til den tid, har brug for at se og vide det.

Overganger = du krydser en ny vej.

Mulighederne er en åbning ind til en dybere indre søgen, udvikling, forandring. Og hvis du vælger at se på disse aspekter af overgangen, så har du mulighed for at lande mere helstøbt i dig selv. I en følelse af dyb kærlighed, indre frihed, og du vil kunne omfavne dig selv som kvinde og din spiritualitet på en helt ny og opløftende måde. Meget (meget) kort beskrevet.

De hormonelle forandringer fylder rigtig meget for mange kvinder, fordi de ofte er heftige og kan føles som jordskælv i kroppen. Mange som arbejder med overgangsalderen arbejder kun med de fysiske aspekter og med at balancere hormonerne. Jeg synes, det giver meget mere mening at have det hele med; krop, tanker, følelser, ro, din hjerteenergi, din intuition, din spiritualitet, din sjæl.

På tværs af alder og symptomer

For mig er du lige så meget i den proces som overgangen er, når du starter med at fornemme forandring, som når du ikke har haft blødninger i et år. Og du er lige så meget i overgang, selvom om du har hedeture 7 år efter din sidste menstruation, som hvis du har dem før din menstruation stopper.

Jeg møder tit kvinder, der tror, at overgangsalderen er overstået efter de ikke har blødt et år. Eller som først får hedeture flere år efter endt menstruationscyklus.

Min guideline til dig er at regne med minimum 5 år, hvor der kan komme fysiske og emotionelle udfordringer samtidig med, at der kommer spirituelle åbninger. Op imod og/eller på den anden side af det tidspunkt, hvor dine blødninger stopper.

Du er i overgang, når du fornemmer, at der er noget nyt på vej, at der er noget, der ikke er som det plejer. I din krop. I dine tanker. I dit følelsesliv. Du kan måske ikke engang sætte ord på, hvad det er, der foregår i dig. Måske tænker du slet ikke overgangsalder.

For langt de fleste kvinder, så kommer disse fornemmelser kraftigere og kraftigere op gennem 40’erne. Og rigtig mange kvinder stopper med at menstruere omkring de ca. 51 år. Men igen – jeg kender også en kvinder, hvor de i hendes familie fortsat har menstruation ved de 60 år.

Min historie og mere om hvornår…

Fordi vi kvinder er så inderligt forskellige, så fornemmer vi selvfølgelig både starten på overgangen og rejsen gennem overgangen individuelt.

For mig var det en fornemmelse af en form for tomhed og uro, opblussen af gamle traumer/ udfordringer og stress, selvom jeg helt ærligt troede lå bag mig. Jeg kunne ikke helt overskue de samme ting som før. Jeg kunne ikke rumme så meget som tidligere. Jeg fik følelsen af, at jeg ikke rigtig kunne finde ud af mig selv, og ikke helt læse tegn og symptomer fra min krop på samme måde som før.

Jeg oplevede, at mine livsmestringsstrategier og redskaber ikke virkede helt så optimalt længere. Samlet var det en tid, hvor jeg virkelig oplevede, at jeg kunne vælge at træde ind i en modenhed, som jeg aldrig havde været i nærheden af før. Den modenhed, der skal til for at kunne passe rigtig godt på sig selv, leve i kærlighed og virkelig leve fra hjertet forbundet i krop, sind og sjæl. Det var tydeligt for mig, at hvis jeg ikke trådte mere ind i dette indre kald og skabte de forandringer, som jeg fornemmede var påkrævet, så ville der komme mere smerte i mit liv.

Puberteten kan man heller ikke sætte i en fast tidsramme. Den starter jo ikke præcis på den 13-åriges fødselsdag og slutter ved de 20 år.

Den fase i livet, hvor du blev mor, kan heller ikke sættes i faste rammer. Du ved heller ikke præcis, hvornår barnet skal fødes. Og du kan eje din nye krop, dit nye sind, din nye rolle hurtigt, eller der kan gå måneder eller år, før du føler dig 100% hjemme i det nye. Sådan er det også med overgangen.

Der vil for de allerfleste kvinder være nogle år, hvor det hele bimler og bamler med symptomer og en sådan lidt stresset livskriseagtig tilstand. Men måske er det først, når den er ovre, at du kan sige “ahhh det var de år jeg var i overgang”. Man kan ikke regne ud, hvor længe det tager. For nogen er det 3 år for andre 8 år eller længere. Selv oplevede jeg overgangen kom “snigende” fra ca. 43-44 år. Og i skrivende stund er jeg 55 år og fornemmer, at jeg er på vej mod slutningen af overgangsprocessen. 

Her finder du mere info

Når du tilmelder dig mit nyhedsbrev, så modtager du min E-bog med 3 super vigtige fokuspunkter til en nemmere overgangsalder. Det gør du lige HER.

Jeg arbejder med kvinder fra 42 år og opefter. Om du vil forberede og forbygge (det der er muligt). Om du føler, at du er kommet “skævt” gennem årene og ikke helt er landet godt på den anden side endnu. Om du bare vil vide mere. Om du står midt i hedeturene og usikkerheden. Ja, så er du velkommen her i mit overgangsalder-univers.