Jeg fik et super godt spørgsmål på mit Vis Kvinde Råd! I et nyhedsbrev havde jeg lige delt, at jeg drikker Brain Blend & Purple Brain for at støtte min hjerne i overgangen. Og jeg blev faktisk spurgt, om der er paralleller mellem hjernerystelse og så hjernetræthed/hjertetåge i overgangsalderen. Og det er jo ikke det samme, men faktisk er de milde symptomer på en hjernerystelse, udfordringer, som man godt kan opleve i perioder i overgangsalderen:

  • Let/moderat hovedpine
  • Kvalme
  • Svimmelhed
  • Nedsat hukommelse
  • Nedsat koncentrationsevne
  • Træthed

Overgangsalderhjernetåge er ikke det samme som en hjernerystelse – ikke fysisk i hvert tilfælde, men det kan faktisk godt sidestilles med en emotionel, energetisk eller spirituel rystelse af dit nervesystem og derfor også din hjerne.

Det er normalt, at man gennem overgangen føler sig uklar i hovedet, glemmer, mister tråden, eller føler sig mindre skarp, end man tidligere var.

Kokser din hjerne i overgangen

Kokser din hjerne i overgangen kan det sagtens skyldes mental overvældenhed pga. fx søvnløshed, forandringer i humør, irritation over hedeture (eller hedeturene i sig selv…), usikkerhed i forhold til forandringerne i kroppen eller tankemylder omkring hvordan fremtiden bliver i forhold til arbejde, partner, vægt, livsformål etc.

Desuden er du i en kæmpe forandringsproces – læs mere herunder!

Vores hjerner er påvirket i overgangen. Vi får lidt en hjerne som en teenager, der tidligere af sig selv tog ud af bordet og satte i opvaskeren, men nu bare vil ind og ligge på sofaen og ikke orker ret meget.

Og selvom hjernetræthed/hjernetåge ikke er noget, du kan blive diagnosticeret og sygemeldt for i vores nuværende sundhedsvæsen, så er det i mine øjne en reel udfordring, og det har indflydelse på hele vores sociale liv, arbejdsliv, hverdagsliv, kvindeliv.

Man ved at østrogen og progesteron – vores kønshormoner, der forandres og falder gennem overgangsalderen – påvirker alt i vores krop. Forandringerne stopper ikke kun vores menstruation og evne til at få børn. Hormonerne påvirker alle væv og også vores hjerne.

Nogle læger mener, det er disse fald, som er skyld i fx Alzheimer og demens. Husk at hjernesygdomme er indviklede og faktisk har årelange forløb med fx stress og mangel på næringsstoffer (dårlig mad) med sig, så hvad er hvad?

Vær en opmærksom og nysgerrig læser

Hvis du læser om hjernen og overgangsalderen så vær opmærksom på, at der ofte sælges et kosttilskudsprodukt (du ikke kan leve uden) i forbindelse med artiklen/indlægget. Og hvis du kigger lidt ekstra efter, bliver meget viden delt på en måde, så det ramme din frygt for at blive syg. Og eftersom frygt/stress ligger under op til 98% af alle sygdomme, så er denne tilgang til vidensdeling double trouble.

I en stor del af den forskring, der er omkring hjernen og overgangsalderen, har man kun set på østrogens påvirkning af hjernen, og det er alt for smalsporet. Men det er også svært at gøre det anderledes. Det er sådan forsking laves. Fordi alt skal kunne måles før, under og efter…

Det sidste nye er, at vi overgangsalder-kvinder skal være super bange for at få Alzheimers (også kendt som type 3 diabetes). Og vi kan da meget hurtigt blive enige om, at det er tragisk at lide af Alzheimers! Men – hvis du spørger mig – så får man ikke Alzheimers af at gå i overgangsalderen! Men…

Overgangsalderen – et wake up call?

De forandringer, der fører til Alzheimers starter år/årtier før symptomerne på Alzheimers træder frem. Hjerne påvirkes i negativ retning, og skaderne akkumuleres over tid. Dag for dag. Uge for uge. Måned for måned. År for år. Og på et tidspunkt bliver skaderne så store og svære, at man får kliniske symptomer.

Og det er helt ærligt en gåde for mig, at man ikke tænker forbyggelse, men kun medicinsk behandling. For her er skaderne jo sket.

For mig er det logisk, at har man har levet i stress i 10-20-30-40 år, spist dårligt, sovet skidt, ikke passet på kroppen, haft den indre kritikker kørende i hovedet hele tiden, har været fastlåst i mentale, følelsesmæssige eller for den sags skyld økonomiske udfordringer år efter år efter år… ja, så kan overgangsalderen meget vel blive et kæmpe wake up call eller dråben, der for bægeret til at flyde over.

Så sidder du jo “lige pludselig” med en krop, hvor biokemiske processer, væv og organer (og meget andet) har været under pres igen og igen og igen gennem mange mange år. Også hjernen.

Har du været udfordret i mange år, så er din aura, din energikrop, din vibration også påvirket. Du er ikke forbundet i krop, sind og sjæl. Og dette er også en årsag til fysiske ubalancer. Igen hvis du spørger mig.

Alzheimers har ikke alene noget at gøre med vores dalende østrogen. Det giver heller ingen logisk mening – og det har aldrig været sådan tidligere – at kvinder, bare fordi de går i overgang, får en degenerativ hjernesygdom. Og det giver heller ikke mening, at et fald i hormoner i sig selv betyder Alzheimers – en sygdom som anses for irreversibel.

Men igen… det er klart, at den form for stress og livsstil mange af os reelt har været udsat for – eller udsat os selv for – i mange mange år – både biokemisk, emotionelt, fysisk og energetisk – vil give nogle udfordringer. Man kan måske endda sige, at vi har sparet op til ubalancer. 

Når skiftet, der kommer i overgangsalderen, tilsættes al den ubalancer, som der er i forvejen, så bliver dit “balancepunkt” rykket endnu mere. Det er her vi er anderledes end mænd, der har en mere lineær forandring, vores kommer i “bump” gennem livet fx graviditet og overgangsalderen. 

En anden hjerne – en Vis Kvinde hjerne?

Tilbage til hjernen. Mange synes også kvinder i overgangsalderen bliver langsommere i opfattelsesevnen. Mange kvinder føler da også, at de bliver langsommere til at svare, skrive, tale, beslutte, fornemme osv. Og jeg har selv prøvet at have det sådan.

Mine fornemmelser og tanker omkring det er, at vi simpelthen – netop fordi vi i overgang og er i foranding i mange år – har brug for nogle ekstra sekunder til at mærke dybere efter. Vi har brug for at søge i alle vores “visdoms-arkiver”, før vi taler, skriver, beslutter osv.

Vi har brug for og fornemmer måske, at det er bedre at sove et par nætter på det, når der er store ting oppe at vende. For mig har det det været den vildeste gave at give mig selv lidt ekstra tid til store beslutninger som fx opsigelse af job og flytninger. Men også i de helt nære og daglige situation som fx kommunikation med mine børn og min mand, og når jeg skriver blogindlæg eller nyhedsbreve. 

Og så er det også min holdning og erfaring, at overgangen er en tid, hvor vi i meget højere grad skal reorganisere og uddelegere. Og omfavne os selv, som var vi i helt samme proces, som en teenager. Prøv lige at tænk på hvordan du var som barn i forhold til ung kvinde. Tænk på hvordan dine tanker, følelser og krop forandrede sig fra da du var 13 til 19 år?

Du er nu igen i en forvandlingsproces, hvor du nu går fra Moderen (den moden kvinde) til den Vise Kvinde (den lidt ældre kvinde). Du må godt tage dig lidt ekstra tid kære kvinde! 

Hjernetræthed – overvældelse

Så jeg vil invitere dig til at tænke overvældelse, når du oplever hjernetræthed, hjernetåge, vat i hovedet, eller hvad du nu kalder det. Så få ro på og stress af kære kvinde! Vid hvilken kraft det er, som arbejder i dig. Hold rum for dig selv i sammenbruddet før gennembruddet. Arbejd med din energi. Få endnu mere ro på. Mærk ind i dig selv. Stå ved det du intuitivt mærker og fornemmer. Tilgiv dig selv og andre. Vær taknemmelig. Spis ordentlig mad. Nyd din søvn (der er mindre af den i overgangen…). Bevæg din krop (dans er nummer 1!!!). Mediter. Vær forbundet i krop, tanker, følelser og sjæl. Få ro på kære kvinde! Og så skal du selvfølgelig en tur omkring lægen, hvis du bliver det mindste i tvivl, om der kunne være gang i noget alvorligt.

Når du passer på dig selv, passer du på din hjerne. Når du spiser anti-inflammatorisk og blodsukker-stabiliserende mad, trives din krop inkl. din hjerne.

Til slut i dette lange skriv vil jeg bare dele med dig at skulle du være så uheldig at få en hjernerystelse i din overgangsalderen, så smid alt du har i hænderne og giv din al din kærlighed og støtte til din hjernehealing. Giv den tid, ro og næring. Giv DIG tid, ro og næring. På alle planer – krop, tanker, følelser og sjæl. For en “overgangsrystet” hjerne, der er blevet endnu mere rystet kræver sin kvinde – sin Vise Kvinde!

Og…. du har brug for at tage lederskab for din livsstil kære kvinde. Nu!

Kærligst Grethe