Ja! Overgangsalderen er bare en overgang, men det er så forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor længe overgangen tager. Længere nede i indlægget her, får du også lidt af min historie omkring min egen overgang.

Når jeg taler om overgangsalderen her i mit univers, her på min hjemmeside, så er det ud fra en lidt anden betragtning end, at det bare er en hormonel forandring, du skal igennem.

Jeg ser overgangsalderen som en naturlig forandringsfase i livet, som åbner for nogle helt nye muligheder, som du kun finder kimen til i denne særlige livsfase.

Mulighederne er en åbning ind til en dybere indre søgen, udvikling, forandring. Og hvis du vælger at se på disse aspekter af overgangen, så har du mulighed for at lande mere helstøbt i dig selv. I en følelse af dyb kærlighed, indre frihed, og du vil kunne omfavne dig selv som kvinde og din spiritualitet på en helt ny og opløftende måde. Meget (meget) kort beskrevet.

De hormonelle forandringer fylder rigtig meget for mange kvinder, fordi de ofte er heftige. Mange som arbejder med overgangsalderen arbejde kun med de fysiske og emotionelle aspekter af den hormonelle forandring. Jeg synes, det giver meget mere mening at have det hele med; krop, tanker, følelser, din hjerteenergi, din spiritualitet, din sjæl.

Klimakteriet, menopause, overgangsalder – eller bare overgang?

Hele den fase, hvor du er i forandring kaldes samlet for klimakteriet. Totalt kedeligt ord! Derfor bruger jeg i stedet ordene overgang eller overgangen, men jeg taler/skriver om hele denne fase af forandring fra start til slut.

Når du begynder at søge information om overgangsalderen, vil du også møde ordet menopause, som betyder pause fra menstruation. Reelt er det jo ikke en pause men et stop, og derfor stritter de officielle betegnelser rimeligt meget på mig. De må simpelthen være lavet af mænd med et videnskabeligt mindset. Det er ikke for sjov, at næsten alle videnskabelige undersøgelser var/er lavet på mænd. Vores kvindekroppe, følelser, hormoner og sjæl er ikke sådan lige at sætte i bås og måle og beregne ud fra. Men det er menstruation eller ikke menstruation, som er det man måler efter, når man vurderer om du er på vej i overgangsalderen eller ej.

Man beskriver “officielt” klimakteriet som bestående af:

Præmenopausen – regelmæssige månedlige menstruationer, ingen hedeture (starten på starten)

Perimenopausen – uregelmæssige menstruationer med vekslende cykluslængde, med eller uden hedeture. Starter i gennemsnit fire år før menopausen og varer til 1 år efter den sidste regelmæssige menstruation (starten på rejsen ind i overgangen)

Menopausen – den sidste fysiologiske menstruation (overgangsalderen)

Postmenopause – ingen menstruation i mindst 1 år (efter overgangsalderen)
(info taget fra sundhed.dk)

Altså en normal periode, så en periode med uregelmæssigheder, så kommer overgangsalderen, og til slut er du forbi overgangsalderen. Det siger i virkeligheden så uendelig lidt om den vilde tid, som overgangen er i vores kvindeliv, og nævner ikke noget om, at de fleste kvinder faktisk har udfordringer efter, deres menstruation er stoppet.

Hvornår går DU i overgang?

Så det er nok ingen overraskelse for dig, at jeg ikke bruger disse betegnelser. For mig er du lige så meget i den proces som overgangen er, når du starter med at fornemme forandring, som når du ikke har haft blødninger i et år. Og du er lige så meget i overgang, selvom om du har hedeture 7 år efter din sidste menstruation. Jeg møder tit kvinder, der tror, at overgangsalderen er overstået efter de ikke har blødt et år. Eller som først får hedeture flere år efter endt menstruationscyklus.

Min guideline til dig er at regne med minimum 3-5 år, hvor der kan komme fysiske og emotionelle udfordringer samtidig med, at der kommer spirituelle åbninger. Op imod og/eller på den anden side af det år, hvor dine blødninger stopper.

Du er i overgang, når du fornemmer, at der er noget nyt på vej, at der er noget, der ikke er som det plejer. I din krop. I dine tanker. I dit følelsesliv. Du kan måske ikke engang sætte ord på, hvad det er, der foregår i dig. For langt de fleste kvinder, så kommer disse fornemmelser kraftigere og kraftigere op gennem 40’erne. Og rigtig mange kvinder stopper med at menstruere omkring de ca. 51 år.

Min historie og mere om hvornår…

Fordi vi kvinder er så inderligt forskellige, så fornemmer vi selvfølgelig både starten på overgangen og rejsen gennem overgangen individuelt.

For mig var det en fornemmelse af en form for tomhed og uro, opblussen af gamle traumer/ udfordringer og stress, selvom jeg helt ærligt troede, at det lå bag mig. Jeg kunne ikke helt overskue de samme ting som før. Jeg kunne ikke rumme så meget som tidligere. Jeg fik følelsen af, at jeg ikke rigtig kunne finde ud af mig selv, og ikke helt læse tegn og symptomer fra min krop på samme måde som før.

Jeg oplevede at mine livsmestringsstrategier og redskaber ikke virkede helt så optimalt længere. Samlet var det en tid, hvor jeg virkelig oplevede, at jeg kunne vælge at træde ind i en modenhed, som jeg aldrig havde været i nærheden af før. Den modenhed, der skal til for at kunne passe rigtig godt på sig selv, leve i kærlighed og virkelig leve fra hjertet forbundet i krop, sind og sjæl. Det var tydeligt for mig, at hvis jeg ikke trådte mere ind i dette indre kald og skabte de forandringer, som jeg fornemmede var påkrævet, så ville der komme mere smerte i mit liv.

Puberteten kan man heller ikke sætte i en fast tidsramme. Den fase i livet, hvor du blev mor, kan heller ikke sættes i rammer. Du kan eje din nye krop, dit nye sind, din nye rolle hurtigt eller der kan gå år, før du føler dig hjemme i det nye. Sådan er det også med overgangen.

Der vil for de allerfleste kvinder være nogle år, hvor det hele bimler og bamler med symptomer og en sådan lidt stresset livskriseagtig tilstand. Men det er først, når den er ovre, at du kan sige “ahhh det var de år jeg var i overgang”. Man kan ikke regne ud, hvor længe det tager. For nogen er det 3 år for andre 8 år eller længere.

Her finder du mere info

Når du tilmelder dig mit nyhedsbrev, så modtager du min E-bog med 3 super vigtige fokuspunkter til en nemmere overgangsalder. Det gør du nederst på siden HER eller på den pop-up besked, der kommer på din skærm, når du er her på min hjemmeside.

Og derfor er mit forløb Spirituel Overgang også for alle kvinder fra starten af 40’erne til slut 50’erne. Om du vil forberede og forbygge (det der er muligt). Om du føler, at du er kommet “skævt” gennem årene og ikke helt er landet på den anden side endnu. Om du bare vil vide mere. Om du står midt i hedeturene og usikkerheden. Ja, så er du velkommen på Spirituel Overgang – Få adgang til din vilde indre visdom og kraftfulde ressourcer i overgangsalderen. Læs mere lige HER.