På Spirituel Overgang fik jeg et super godt spørgsmål i vores Vis Kvinde Råd! I et nyhedsbrev havde jeg lige delt, at jeg drikker Brain Blend & Purple Brain for at støtte min hjerne i overgangen. Og jeg blev faktisk spurgt, om der er paralleller mellem hjernerystelse og så hjernetræthed i overgangsalderen. Og det er jo ikke det samme, men faktisk er de milde symptomer på en hjernerystelse, sådan som hjernetræthed i overgangen kan opleves: 

  • Let/moderat hovedpine
  • Kvalme
  • Svimmelhed
  • Nedsat hukommelse
  • Nedsat koncentrationsevne
  • Træthed

Overgangsalderhjernetåge er ikke det samme som en hjernerystelse – ikke fysisk i hvert tilfælde, men det kan faktisk godt sidestilles med en emotionel, energetisk eller spirituel rystelse af din hjerne og hele dit nervesystem.

Det er normalt, at man gennem overgangen føler sig uklar i hovedet, glemmer, mister tråden, eller føler sig mindre skarp end man tidligere var.

Kokser din hjerne i overgangen

Kokser din hjerne i overgangen kan det sagtens skyldes mental overvældenhed pga. fx søvnløshed, forandringer i humør, irritation over hedeture (eller hedeturene i sig selv…), usikkerhed i forhold til forandringerne i kroppen, tankemylder omkring fremtiden.

Desuden er du i en kæmpe forandringsproces – læs mere herunder!

Vores hjerner er påvirket i overgangen. Vi får lidt en hjerne som en teenager, der tidligere af sig selv tog ud af bordet og satte i opvaskeren, men nu bare vil ind og ligge på sofaen og ikke orker.

Og selvom hjernetræthed ikke er noget, du kan blive diagnosticeret og sygemeldt for i vores nuværende sundhedsvæsen, så er det i mine øjne en reel udfordring, og det har indflydelse på hele vores liv, sociale liv, arbejdsliv, hverdagsliv, kvindeliv.

Man ved at østrogen og progesteron – vores kønshormoner, der forandres og falder gennem overgangsalderen – påvirker alt i vores krop. Forandringerne stopper ikke kun vores menstruation og evne til at få børn. Hormonerne påvirker alle væv og også vores hjerne.

Nogle læger mener, det er disse fald, som er skyld i fx Alzheimer og demens. Husk at hjernesygdomme er indviklede og faktisk har årelange forløb med fx stress og mangle på næringsstoffer (dårlig mad) med sig, så hvad er hvad?

Vær en opmærksom og nysgerrig læser

Hvis du læser om hjernen og overgangsalderen så vær opmærksom på, at der ofte sælges et kosttilskudsprodukt (du ikke kan leve uden) i forbindelse med artiklen/indlægget. Og hvis du kigger lidt ekstra efter, bliver meget viden delt på en måde, så det ramme din frygt for at blive syg. Og eftersom frygt/stress ligger under op til 98% af alle sygdomme, så er denne tilgang til vidensdeling double trouble.

I en stor del af den forskring, der er omkring hjernen og overgangsalderen, har man kun set på østrogens påvirkning af hjernen, og det er alt for smalsporet. Men det er også svært at gøre det anderledes. Det er sådan forsking laves. Fordi alt skal kunne måles før, under og efter…

Det sidste nye er, at vi overgangsalder-kvinder skal være super bange for at få Alzheimers (også kendt som type 3 diabetes). Og vi kan da meget hurtigt blive enige om, at det er tragisk at lide af Alzheimers! Men – hvis du spørger mig – så får man ikke Alzheimers af at gå i overgangsalderen!

Overgangsalder et wake up call?

Men… det er da klart, at hvis man har levet i stress i 30-40-50 år, spist dårligt, sovet skidt, ikke passet på kroppen, haft den indre kritikker kørende i hovedet hele tiden, har været fastlåst i følelsesmæssige eller økonomiske udfordringer år efter år efter år… ja, så kan overgangsalderen meget vel blive et kæmpe wake up call.

Så sidder du jo “lige pludselig” med en krop, hvor biokemiske processer, væv og organer (og meget andet) har været under pres igen og igen og igen gennem mange mange år. Også hjernen.

Har du været udfordret i mange år, så er din aura, din energikrop, din vibration også påvirket. Du er ikke forbundet i krop, sind og sjæl. Og dette er også en årsag til fysiske ubalancer. Igen hvis du spørger mig.

Alzheimers har ikke alene noget at gøre med vores dalende østrogen. Det giver heller ingen logisk mening – og det har aldrig været sådan tidligere – at kvinder, bare fordi de går i overgang, får en degenerativ hjernesygdom. Og det giver heller ikke mening, at et fald i hormoner i sig selv betyder sygdom – sygdom som anses for irreversibel.

Men igen… det er klart, at den form for stress mange af os reelt har været udsat for – eller udsat os selv for – i mange mange år både biokemisk, emotionelt, fysisk og energetisk – giver nogle udfordringer… vi har sparet op til ubalancer. Men det er ikke din overgangs skyld.

En anden hjerne – en Vis Kvinde hjerne?

Tilbage til hjernen. Mange synes også kvinder i overgangsalderen bliver langsommere i opfattelsesevnen. Mange kvinder føler da også, at de bliver langsommere til at svare, skrive, tale, beslutte, fornemme osv. Og jeg har selv prøvet at have det sådan.

Mine fornemmelser og tanker omkring det er, at vi simpelthen – netop fordi vi i overgang er i foranding i mange år – har brug for nogle ekstra sekunder til at mærke dybere efter. Vi har brug for at søge i alle vores “visdoms-arkiver” før vi taler, skriver, beslutter osv.

Vi har brug for og fornemmer, at det er bedre at sove et par nætter på det, når der er store ting oppe at vende. For mig har det det været den vildeste gave at give mig selv lidt ekstra tid til store beslutninger som fx opsigelse og flytninger. Men også i de helt nære og daglige situation som fx kommunikation med mine børn og min mand, og når jeg skriver blogindlæg eller nyhedsbreve. Det er blevet vigtigere, at jeg har mig selv helt med. 

Og så er det også min holdning og erfaring, at overgangen er en tid, hvor vi i meget højere grad skal reorganisere og uddelegere. Og omfavne os selv, som var vi i helt samme proces, som en teenager. Prøv lige at tænk på hvordan du var som barn i forhold til ung kvinde. Tænk på hvordan dine tanker, følelser og krop forandrede sig fra da du var 14 til 21 år? Du er igen i en forvandlingsproces, hvor du nu går fra Moderen (den moden kvinde) til den Vise Kvinde (den lidt ældre kvinde). Du må godt tage dig lidt ekstra tid kære kvinde! 

Hjernetræthed

Så jeg vil invitere dig til at tænke overvældelse, når du oplever hjernetræthed, hjernetåge, vat i hovedet, eller hvad du nu kalder det. Så få ro på og stress af kære kvinde! Vid hvilken kraft det er, som arbejder i dig. Hold rum for dig selv i sammenbruddet før gennembruddet. Arbejd med din energi. Få endnu mere ro på. Mærk ind i dig selv. Stå ved det du intuitivt mærker og fornemmer. Tilgiv dig selv og andre. Vær taknemmelig. Spis ordentlig mad. Nyd din søvn (der er mindre af den i overgangen…). Bevæg din krop (dans er nummer 1!!!). Mediter. Vær forbunden i krop, tanker, følelser og sjæl. Ro på kærlige kvinde! Og så selvfølgelig skal du til lægen, hvis du bliver det mindste i tvivl, om der kunne være gang i noget alvorligt.

Til slut i dette lange skriv vil jeg bare dele med dig at skulle du være så uheldig at få en hjernerystelse i din overgangsalderen, så smid alt du har i hænderne og giv din al din kærlighed og støtte til din hjernehealing. Giv den tid, ro og næring. Giv DIG tid, ro og næring. På alle planer – krop, tanker, følelser og sjæl. For en “overgangsrystet” hjerne, der er blevet endnu mere rystet kræver sin kvinde – sin Vise Kvinde!

Kærligst Grethe